Pages

Ads 468x60px

Çocuğunuz İle İletişim Kurmanın Yolları

Araştırmalara göre yürümeye yeni başlayan çağdaki çocukların televizyon seyretmesi gelişimleri ve iletişimleri açısından engel olabilir.

12, 24 ve 36 aylık bebekler ve anneleriyle toplam 49 bebek ve anneyle bu araştırma yapılmıştır. Büyük çocuklar ve yetişkinler için televizyon etkileri daha farklıdır. Ama yeni gelişen bu aşamadaki bebekler için ilk 36 ay tv izlenmemesi daha doğru olur. Anne ve babalarıyla iletişime geçerken tv izletilen veya tv ortamında büyüyen bebekler daha çok zorlanır.

Yeni öğretilen kelime ve ifadeleri anlayamaz geç anlar ve iletişim bozuklukları görülür. Ailesi ne kadar ona bir şeyler öğretmeye çalışsa da bebek ve çocukların dikkati özellikle daha çok tv de olur. 2 yaşından küçük çocuklar evde tvye ortalama 5.5 saat maruz kalıyor. Ebeveyn çocuk iletişiminde televizyonun yeri çok önemli. Psikolojik ve gelişim açısından olumsuz etkilenmeleri kaçınılmaz.b
Kaynak7gunsaglik.com

Gebelikte Tüketilmesi Gereken Sebzeler Nelerdir?

Yeşil yapraklı sebzeler. Gebelikte en faydalı besinlerin başında gelir.

Ispanak, çemen, hardal yaprağı, lahana, yeşil yapraklı marul yenmelidir. Bu sebzeler manganez, potasyum, lif, demir ve diğer önemli vitamin içerir.

Brokoli. Kalsiyum ve fosfat içeren bu sebze lif, antioksidanlar, demir içerir.
Tatlı patates. A vitamini, potasyum ve diyet lifi bulunur. Zengin bir sebzedir. Kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. B-6 fetusta kırmızı kan hücresi oluşumunda yardımcı olur ve annelerin sabah bulantılarını önler.

Biber. C vitamini içeren en iyi besindir. Vücuttaki dokuların büyümesine yardımcı olur. Kırmızı ve yeşil biberde portakaldan 3 kat daha çok C vitamini bulunur. Demir emilimine yardımcı olur.

Domates. Çiğ olarak salatalarda kullanıldığında C vitamini ve yüksek demir içeriği ile sizi besler. Gebelik sırasında hücre hasarına karşı korur.
Bezelye. Protein ve kalsiyum içerir ve kemiklerin korunmasında etkilidir.

Avokado. Avokado lif, K vitamini, folat, potasyum ve B6 vitamini bakımından zengindir. Ayrıca, bebek beyin ve doku büyümesine yardımcı olur.
Pancar. Kanı temizler ve doğum kusurlarını önler.
Kaynak7gunsaglik.com

Zeytinyağı Kabızlığa İyi Geliyor ve Önlüyor

Kabızlık çekenlere zeytinyağı öneriliyor. Peki zeytinyağı başka nelere iyi geliyor? Anne sütüne nasıl etki eder, cinselliği nasıl yönlendirir?

* İki aydır kabızlık çekiyorum? Nasıl beslenmeliyim?
Önce iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Yine de ilaç dışı uygulamalar çok önemli. Pilavın bulgur olsun. Sofrada mutlaka salata, içinde zeytinyağı olsun. Yoğurda keten tohumu, fasulye, nohut taneleri ekleyin. Ara öğünlerde kayısı, incir veya siyah kuru erik yiyin ya da badem, ceviz tercih edin. Meyve parçaları yiyin. Günde ortalama 10 bardak su için.

* Bebeğimi emziriyorum. Ama işe başlayacağım. Sütümü sağıp vermem gerekiyor. Nelere dikkat etmeliyim?
Önce ellerin dâhil her şeyi temizle. Etiket al. Sağdığın sütün saklama kabına mutlaka tarih etiketi yapıştır. Sağdığın sütü oda sıcaklığında 4 saat, buzdolabında 5-7 gün, buzlukta 2 ay, derin dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsin. Isıtmak için mikrodalga kullanma. Ilık suya daldırarak ısıt. Isıttıktan sonra hafifçe çalkalayarak karıştır. Öğünden sonra artan sütleri at.

* 20 yaşında üniversite öğrencisiyim. Bir sevgilim var. Sevdiğim kızın elini ilk kez tuttuğumda önce heyecanlandım sonra boşaldım. Çok utanıyorum. Bir hastalığım olabilir mi acaba?
Hasta mısın bilmiyorum. Ama hassassın. Kaygı, korku, utanma, mahcubiyet bir arada bu gibi durumlara neden olabilir. Karşı cinse karşı duygusal olumlu hisler beslemek kadar cinsel olarak o cinsten etkilenmek de doğal. Ancak her halin normali, azı, çoğu olduğu gibi bu halinde hastalık derecesinde farklı olup olmadığı muayenesiz anlaşılmaz. En azından üroloji ile görüş.

* Açlığa dayanamıyorum. Aç kaldığımda sürekli elim ayağım titriyor. Doktora gittim. Şeker yükleme testi istedi. Şeker hastası mı oldum?
Hayır. Şeker hastası olma diye tedbir almak için doktorun bu testi istemiş. Çeşitli şekillerde yapılan bu testler kan şekerinin ayarlanmasında ki farklı bozuklukları da gösterir. Örneğin gizli şeker yükselmesi öncesindeki yemek yeme özellikle şekerli yemek yeme sonrasında ortaya çıkan açlık hali, kan şekerinin düşmesi hali, kan şekerinin yükselmemesi hali gibi durumları da gösterebilir. Yani şeker hastalığına doğru gidip gitmediğini öğrendiğimiz bir test bu. Yaptır.
Kaynak7gunsaglik.com

Sağlığa Faydalı Sebzeler ve Faydaları


SağlıkI Yaşam Haberleri .Prof. İbrahim Saracoglu Hayat Kürleri Sağlığa Faydalı Sebzeler ve Faydaları

Brokoli, Fibrokist, Prostat, Ülser, Kanser


SağlıkI Yaşam Haberleri .Prof. İbrahim Saracoglu Hayat Kürleri Brokoli, Fibrokist, Prostat, Ülser, Kanser

Bebekler İçin Uygun Uyku Ortamları

Anneler çocuklarının mutlu ve rahat bir uyku çekmeleri için uğraşır. Bebeklerin en güvenilir uyku ve şekerleme ortamları nelerdir?

İlk birkaç ay boyunca bebeklerin uyku düzeni yerine oturmaz. Onları yeterince mutlu ettiremeyiz ve uyku almaları için en uygun ortamı bulamayabiliriz. Bebeğiniz herhangi bir saatte uyuyor veya uyanık olabilir. 4 aylık gibi bir zamanda şekerlemelere öğlen ve gündüz uykularına daha çok alışır. 1-4 yaş arası bu rutinler devam eder. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve gece uykuları yavaşça düzene girer ve böylece sürer.

Öğleden sonra şekerlemesi bebek ve çocuklarda 2-3 saat civarında sürer. Rahatça şekerleme yapması için her gün bu saatleri düzene koymaya çalışın. Aynı saatte uyutup uyandırın ve uyku süresi eşit olsun. Bebek arabası, beşik, yatak neresi olursa olsun fark etmez. Gözleri sarkacak ovuşturacak ve uykulu ifadesi yüzünde olacak. Huysuzlanmadan ilk uykulu anında yatağına yatırın. Gürültü, ses, sıcaklık, ışık gibi şeylerden uzak sakin bir oda ayarlayıp uyutun.
Kaynak7gunsaglik.com

En İyi Kalça Bacak Egzersizleri

Doğru noktaları bulup doğru egzersizleri yaparsanız alt vücudunuz çok iyi çalışır. Uyluk, bacak kalça bölgeleri için harika öneriler.

18 dakikalık bu egzersizle 3 tur yapmanız gerekli.
İlk hareketimiz Tutuklu Squat’ı. Bildiğimiz çömelme hareketini eller ensedeyken yapacağız.
Oturur gibiyiz kalça bacak sıkılacak eller ensede ayağa dimdik kalkıp parmak uçlarımızın üzerinde havaya kalkacağız.

1 dakika boyunca yapılacak diğer hareket kalça köprüsü. Yere sırt üstü uzanıp ayaklardan güç alarak kalçanızı da sıkarak yerden hafifçe kaldırıp indirin. Bunun diğer setinde de tek bacakla kalçadan kalkmışken yukarı uzanın iki bacağa da uygulayın.

Lunges hareketinin değişik versiyonuna geçelim. Ayaktayız topukla diğer bacağın sizi birbirine değecek şekilde tek bacak öne büküp çömelin. Kolların biri yukarda önde diğeri arkada aşağıda. Kalkınca kollar yine aynı tek bacakla yere basıp diğerini çeneye doğru kaldırın.

Hareketlerde kalça ve bacakları sıkın. 90 derecelik açıyı ve dik duruşu koruyun ve birkaç setten çok tekrar yapın.
Kaynak7gunsaglik.com

En Sağlıklı Salata Nasıl Yapılır?

Salatalar çok sağlıklı bir öğün olabilir. Tabii ki bu bizim elimizde. Aşırıya kaçılırsa salata yaparken de kaçılabilir.

Sağlıksız gıdaları aşırı sos, tuz ve yağı kullanmadan sağlıklı ve hafif bir öğüne ne dersiniz? Beslenme ve Diyetetik Akademisi nasıl sağlıklı lezzetli ve hafif salata yapılacağını anlattı.

Salataya eklemek için besin açısından zengin omega 3 yağlarını içeren çok değerli bir meyve olan avokado kullanın. Baştan avokadoyu dilimleyin. Mevsimine göre en taze besinleri seçin.

Kekik, maydanoz, biberiye, nane, adaçayı yaprağı, Frenk ya da taze soğan, kuru otlarla güzel bir karışık salata yapın. Sağlıklı bir yağ seçin. Zeytinyağı salataya çok yakışır ve az konulmalıdır. Taze meyvelerle lezzete lezzet katın. Nar, şeftali, nektarin, kiraz, üzüm ve isteğe göre karpuz dilimleri eklenebilir.
Kaynak7gunsaglik.com

Yeni Doğum Yapanlara Güzellik Tüyoları

Loğusalıkta cilt bakımı da gebelik dönemi kadar önemlidir. Yeni doğum yapan kadınlar cildine nasıl bakmalı?

Hamilelikte ciltte bir takım hormonal ve fizyolojik değişiklikler olur. Bu değişikliklerin bir kısmının geçici olduğunu bilmek ve sadece koruyucu önlemler almak, yeni doğum yapan annelerin cilt bakımındaki temel kuralı oluşturur. Ayrıca bu değişikliklere bağlı cildin çok hassaslaştığını da unutmamak gerekir. Doğum sonrası cilt tahriş olmaya yatkın olduğundan, kuru cilt tipi olan annelerin kullanacağı nemlendiricilerde alfa hidroksi asit, retinoik asit gibi cildi yenileyici maddeler yerine, daha az tahriş eden ve içinde doğal mineral yağları ve besleyici vitaminler bulunan ürünler tercih edilmelidir. Bu dönemde cildin aşırı hassaslığından dolayı, üre içeren nemlendiriciler de cildi tahriş edebilir. Daha çok üre içermeyen, doğal, tatlı badem yağı gibi yağların kullanılması uygun olacaktır.

Yağlı cilde tahriş etmeyen ürünler

Yağlı cilt tipine sahip olan anneler de, hem yağ dengesini koruyan hem de cildi tahriş etmeyen ürünleri tercih etmelidirler. Özellikle yağlı derisi olan bayanlarda, gebelikte sivilce artışı olur. Bu amaçla peeling ürünleri yerine doğal bitki özlü ve C vitamini ağırlıklı tonik ve nemlendiricileri kullanmaları daha uygun olacaktır. İçeriğinde retinoik asit ve salisilik asit olan ve soyucu özelliği ile oldukça etkili olan ürünlerden, bu dönemde kaçınılmalıdır. Karma tip derisi olan anneler ise, öncelikle ciltlerindeki fazla yağ üretimini baskılayacak tonik özellikli bir ürün ile cilt temizliği yapıp, sonrasında meyve asidi ve vitamin içerikli yoğun nemlendiricileri tercih etmelidirler. Her üç cilt tipine sahip olan annelerin güzel bir cilde sahip olması için dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, kullanacakları ürünlerin cilt tiplerine uygun olduğunu bilmeleri ve beklenmedik bir allerjik reaksiyon durumunda mutlaka doktorlarına başvurmalarıdır.

Peki ya bebekler!

Yeni doğan bebeklerin cildi çok hassastır. Bundan dolayı özel bakıma ihtiyaç vardır. Bebeğin cildinin her gün yıkanması gerekli değildir. Bu çok hassas olan bebek derisinin kurumasına ve alerjik reaksiyonlara açık hale gelmesine neden olabilir. Bunun yerine bebeklerin cildini günde birkaç defa silerek temizlemek ve ardından bebeklere özel olan nemlendirici kremlerin kullanılması daha uygun olacaktır. Bebeğin göbek bağı düştüğünde bu bölgeye kısa süreli antibiyotik içerikli kremlerin uygulanması bebeği enfeksiyondan koruyacak bir önlemdir. Bebekler üşümesin diye çok kalın giydirilmemelidir. Sürekli kapatılan bebek cildinde küçük kırmızı kabarıklıklar oluşabilir. Bu değişiklikler sıklıkla geçici olmakla beraber, döküntü çok uzun süre devam ederse, mutlaka doktora danışılmalıdır. Bunun dışında yoğun pudra kullanımından ve kokulu esans içeren losyonlardan kaçınılmalı, bunun yerine bebek ürünleri tercih edilmelidir.
Kaynak7gunsaglik.com

Anne Adaylarının Diş Sağlığı Çok Önemli

Gebe kalmayı planlayanlara uyarı. Öncesinde ağız ve diş sağlığı mutlaka kontrol ettirilmeli.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Duran, diş eti rahatsızlıklarının hamilelerde çok hızlı ilerlediğini, düşük ve erken doğuma neden olduğunu söyledi.

Duran, AA muhabirine, diş eti rahatsızlıklarının dişleri çevreleyen  dokuların iltihaplanmasıyla ortaya çıktığını, en büyük etkenin bakteri plağı  olduğunu anlattı.

Ağızdaki bakterilerin çoğalmasının rahatsızlıkları tetiklediğine  dikkati çeken Duran, “Diş eti rahatsızlığında klinik olarak ilk belirti,  kanamayla gözlenir, fırçalarken, herhangi bir şeyi ısırırken veya kendiliğinden  olabilir. Kanamanın şiddeti, diş eti rahatsızlığının boyutunu gösterir” diye  konuştu.

Rahatsızlığın önlenmesi için ağızdaki bakteri plağının temizlenmesi  gerektiğini kaydeden Duran, dişlerin arasında kalan yemek artıklarının bakteri  plağına neden olduğunu vurguladı.

Duran, bakteri plağını engellemenin en basit yönteminin günde 3 kez  dişleri fırçalamak olduğunu belirterek, diş eti kanamasının artması halinde  hekimden destek almak gerektiğini dile getirdi.

 “Hamilelerde diş eti rahatsızlığı”

Hamilelerde ve çocuklardaki diş eti rahatsızlıklarına gereken önemin  verilmediğine işaret eden Duran, gebelikteki vakaların ciddi sonuçlar  doğurabileceğini söyledi.

Hamilelikte hormon dengesi bozulduğu için bazı rahatsızlıkların daha  etkili olabildiğini aktaran Duran, “Bir birim bakteriye, hamile olmayan bayandaki  cevapla, hamilelerdeki cevap farklıdır. Hamileler, bir birim bakteriye çok fazla  tepki gösterir yani çok fazla kanama olabilir. Maalesef halk arasında yanlış  bilinen ‘bir hamilelik, bir diş kaybı’ anlayışının nedeni, hamilelik süresince  bakterilere maksimum cevap veren vücut dokusunun savunma yapamamasıdır” ifadesini  kullandı.

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların, hamilelik öncesinde ağız ve diş  sağlığı kontrolü yaptırması gerektiğini anlatan Duran, sözlerini şöyle tamamladı:

 “Hamile kalmadan ağız bakımlarının yapılması, hamile kaldıktan sonra  da bakımlarına çok daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Hamile bayanlarda  gelişen diş eti rahatsızlıkları çok hızlı ilerleyeceği için ciddi sağlık  sorunlarına neden olabilir. Son dönemde yapılan çalışmalar diş eti  rahatsızlığının hamilelerde daha ciddi görüldüğünü gösterdi. Şiddetli diş eti  rahatsızlıkları, hamilelerde düşük ve erken doğuma neden oluyor. Dolayısıyla bu  tür hastaların daha dikkatli davranması gerekmektedir.”
Kaynak7gunsaglik.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...