Pages

Ads 468x60px

Yumurtalık Yetmezliği Gebeliği Etkiliyor mu?

Adet döneminde yapılan bir testle bu rahatsızlık tespit ediliyor. Gebelik dönemini kapatıp menopoz dönemini açıyor.

Adetin 3. günü yapılacak kan testi ile yumurtalık rezervi hakkında bilgi sahibi olmanın mümkün olduğunu söyleyen Ankara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, ileri yaşlarda gebelik düşünenler için önemli bilgiler aktardı.

Hamileliği ileri yaşlarda düşünen bayanlar -özellikle adetten erken kesilen 1. derecede kadın akrabası bulunanlar- vakit kaybetmeden hekimlerine başvurmalılar. Ultrasonografi ve hormon testleri yardımıyla yumurta rezervi hakkında fikir sahibi olmak, yumurtalık yetmezliği riski altında olan kadınların yaşamlarını planlamalarında yardımcı olacaktır.

Yumurtalık yetmezliği erkenden adet kesilmesinin sebebi

Genetik faktörlerin dışında yumurta yetmezliğinin başka sebepleri de olabilir. Sıklıkla otoimmun hastalığına sahip kadınlarda görülebilmektedir. Otoimmun hastalıklarda bağışıklık sistemi kendi organlarını yabancı doku olarak görerek saldırıya geçer. Bu durumda yumurta üretiminde ve dolayısıyla gebe kalmakta zorluklar başlayabilir.

Endometriozis (çikolata kistleri) hastalığında da yumurtalar vaktinden önce tükenebilmektedir. En sık görülen neden ise genellikle henüz 6-7 haftalık ceninken anne karnında yapılanan yumurta taslaklarının 6-7 milyondan az olması ve sonuçta depolanan yumurta sayısının 450.000- 500.000’den aşağıda olması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bunun dışında yumurtalıkların çeşitli hastalıklar sonucu alınması gerektiği durumlarda ve kanser hastalığı dolayısıyla kemoterapi görülen durumlarda yumurtalık yetmezliği meydana gelebilmektedir.

Sigara menopozu hızlandırıyor

Menopoz öncesinde sigara içen kadınların yumurtaları döllenmeye direnç gösterir hale geliyor, dolayısıyla sigara kullanımı doğal gebeliği zorlaştırıyor ve düşükleri de hızlandırıyor.

Yumurtalık rezervi menopozda belirleyici

Yumurta rezervi ile ilgili bilgi sahibi olmak için adetin 3. günü alınan kandaki FSH değerine bakılır. Bu değerin yanı sıra ultrasonografi ile yumurtaların büyüklükleri ve içerdikleri folikül sayısı da yumurtalık rezervi hakkında aydınlatıcı olur. Bu testler sayesinde eğer gerekirse, gebelik planları daha erkene alınarak sorun yaşamadan çocuk sahibi olunabilir.
Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...