Pages

Ads 468x60px

Uyku Apnesi Kalp Krizine Neden Olur mu?

Doktorların şüpheli baktıkları konulardan biri de uzun vadeli bir araştırmaya göre, uyku apnesinin kardiyak ölüm riskini artırdığıdır.

Uyku apnesinin varlığı ve şiddeti uyku sırasında ani kalp krizi ölümlerini artırmaktadır. Uyku apnesi, uyku sırasında kişinin nefesinin sıkça durmasıdır.

Tanı konması zor olsa da 12 milyon yetişkinde gözlemlenir. En az 5 saat uyuyan kişilerde yapılan gözlemde uyku sırasında en az 10 saniyelik ya da daha fazla süreli nefes durması gözlenmiştir.

Obez kişilerde bu sorun sıkça ve daha uzun süreli yaşanır. Yılda 45000 kişi ani kalp krizinden ölmektedir.

Beklenmedik bir anda kalbin ani elektriksel temassızlığı nedeniyle durması olasıdır. Düzensiz kalp atışları buna neden olur. Hayatta kalmak için kişi o an tedavi edilmelidir.

Ki, uyku sırasında tedavi imkansız olduğundan ölümler en sık bu anda görülür. Elektrofizyologlar kalp ritim sorunlarını tedavi eden kardiyologlardır.

10 binden fazla erkek ve kadın yaş ortalaması 53 olanlar arasında uyku testleri yapılmıştır. %78inde uyku apnesi bulunmuştur.

Ölümcül ya da ciddi sorunlar yaşayanlar ve ani kalbi duranların sayısı 142dir.

Düşük kalp-kan taşıma ve oksijen oranı nedeniyle kalp krizi ve ölüm görülebilir.

Uyku apnesi olan kişilerde otomatik olarak obezite gibi kilo sorunları, kalp yetmezliği kalp hastalığı gibi risk faktörleri vardır.

Bir de uyku apnesi varsa durum ciddileşir. Uyku testi yaptırılmalı ve düzenli tarama tedavi için doktora gidilmelidir.

Böylece risk azalacaktır. Kalp ve uyku sorunları bir an evvel tedavi edilmelidir.

Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...