Pages

Ads 468x60px

Kalp Krizinin Sebebi Kolesterol Rahatsızlığı mı?

Kolesterol hastalarında daha yüksek oranda görülen kalp krizi akıllara bu soruyu getirdi: Kolesterol kalp krizini tetikler mi?

Samsun’da özel bir hastanede görev yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yüksel Kaş, kalp krizi vakalarının yüzde 50’sinden kolesterolün sorumlu olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Yüksel Kaş, 60 yıldır yapılan çalışmalarda kolesterolün önemli risk faktörlerinden birisi olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Uzm.Dr. Kaş, "Kalp krizlerinin yaklaşık yüzde 50’sinden kolesterol sorumludur. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre kalp hastalığı ile kolesterol yüksekliği arasında bir bağ vardır. Kolesterol seviyesi 225 mg/dl’den fazla ise koroner kalp hastalığı gelişme riski yüzde 40’tır. Eğer 300 mg/dl’nin üzerinde ise bu risk yüzde 90’a çıkmaktadır. Yani tartışmasız bir şekilde kolesterol yüksekse kalp hastalığına neden olma riski de yüksektir" diye konuştu.

Uzm. Dr. Kaş, kalp hastalıklarını önlemenin en etkili olan yolunun kolesterol, obezite, stres gibi risk faktörlerini ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Kaş, "Bu da düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek ve beslenmeye özen göstermektir. Bu şekilde kalp damar hastalıklarını yüzde 80 oranında önlemiş olabiliriz. Ne zaman ki bu tedbirler yetersiz kalır o zaman ilaç tedavisini kullanırız. Bu ilaçlardan sadece bir tanesi kolesterol düşürücü ilaçlardır. Kolesterol düşürücü ilaçlar, kolesterolü düşürürek damarlarda kireçlenme (aterom) plağının oluşmasını önlemekte, oluşmuş olan plakları ise stabil hale getirerek ani ölümleri önlemektedir. Kolesterol düşürücü ilaçlar, bugüne kadar koroner kalp hastalığından ölümü, kalp krizini ve felci engellediği bilinen en etkili tedavilerden bir tanesidir. Dünyada birçok farklı ülkede yapılmış güvenilir, kanıt düzeyi A olan çalışmalarda, etkili ve güvenli oldukları kanıtlanmıştır" dedi.
Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...