Pages

Ads 468x60px

Uzun Boylu Kadınlar Menopozdan Sonra Kanser Riskine

Yeni bir araştırmaya göre boyu daha uzun olan kadınlar menopoz dönemine girdikten sonra kansere yakalanma riskine daha fazla sahiptir.

Kısa kadınlara göre bu kadınlarda tümör yerleşme ve büyüme oranı daha yüksek. 19 kanser türünün 13ünde bu riske sahipler ve her 10 cm uzunlukta risk artıyor. Bazı kanser türlerinde bu oran 3 kat artmakta. New York Tıp Albert Einstein College epidemiyoloji ve toplum sağlığı bölümünde yeterli ispat edici çalışmalar yapılmıştır.

Organ büyüklüğü boyutu ve hormon düzeylerindeki değişimler buna neden olabilir. Yine de ince uzun kadınlar tamamen panik olmamalıdır. 50 ila 70 arası tam 145.000 kadında gözlemler yıllardır sürmektedir. 21.000 menopoz öncesi dönemdeki kadında bu verilere rastlandı.

Hastanın yaşı, aile ve kendinin sağlık öyküsü, sigara ve içki alışkanlığı, eğitim durumu, kilosu, vücut-kitle indeksi ve hormon replasman tedavisi kullanımı da bu durumu etkiliyor. Mamografi, Pap smear ve kolorektal gibi kanser tarama testlerinde hastanın öyküsüne de bakılıyor.

Meme, kolon, endometrium, böbrek, yumurtalık, rektum ve tiroid kanseri riski uzun kadınlarda daha sık. Yükseklik arttıkça organ büyüklüğü ve dolayısıyla tümör gelişme alanı da artıyor.
Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...