Pages

Ads 468x60px

Erkekler Prostat Taramasından Neden Çekinir?

Prostat muayenesini bir yaştan sonra her erkeğin düzenli bir şekilde olması gerekir. Peki erkekler bu muayeneden korkuyor mu nedenleri neler?

Prostat muayenesi yapacaklar diye doktora gidemiyorum. Bunun başka yöntemi yok mu? M.L./Balıkesir

Bir erkeğin yapması gerekenlerin başında; sağlık taramalarını aksatmamak gelir çünkü dünyaya erkek olarak doğmuş olmak bile yeterli ciddiyette risk faktörüdür.

ERKEN TANI ÖNEMLİ
Yapılacak birkaç basit tetkik ve muayene ile çok önemli hastalıkları daha hasar yaratmadan tespit etmek, bazılarının ise en başından itibaren önlemini almak mümkündür. Bağırsak kanseri ya da şeker hastalığı da bunlar arasındadır. Prostat taramasına gelince; o ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü prostat hastalıkları, erkeklerin kaderidir ve neredeyse her erkek, hele yaşam uzadıkça, prostatın basit ya da ciddi bir hastalığına yakalanacaktır. Bu hastalıklar çoğunlukla yavaş seyirli olduğundan erken tanı ile tedavi şansı çok yüksektir. Sizi doktordan kaçıran makattan muayene ise basit ama etkili bir tarama yöntemidir. Gereğinde yapılacak kan ve diğer görüntüleme yöntemleri ile teşhisin kesinliğini ve hassasiyetini artırır.

Sevenler daha sağlıklıdır

Seven insanların daha uzun yaşadığı söylenir. Bunun bilimsel açıklaması var mı? T.Ç./Zonguldak

Soru; bu güzel günde cevap vermekten en çok hoşlanacağım konudan gelmiş. Sevginin sağlık üzerine etkileri hep araştırılmış ve arasında kuvvetli bağlantılar bulunmuştur. Örneğin sevgi; nörobiyolojik toleransı artırır. Anne ve baba ne yaparsa yapsın; çocuğunun yaptıklarına katlanabilir. Bu hoşgörü olmasa; daha ilk ayından itibaren geceler boyu sizi uyanık tutan bir varlığa kim katlanabilir? Aşk ve sevgi; beynin dikkat, motivasyon ve hafıza ile ilgili bölümlerini harekete geçirir, otonom sinir sistemi üzerindeki kontrolü artırarak stresle baş etmeyi kolaylaştırır.

Yüksek tansiyonun belirtileri

Bazen ensemden bir ağrı geliyor. Bu ağrı yüksek tansiyonun belirtisi olabilir mi? M.L./Ankara

Yüksek tansiyona bazen 'sessiz katil' denir çünkü yıllarca belirti vermeden sessiz kalabilir. Tedavi doğru yapılmadığında; kalpten böbreklere birçok iç organda hasara yol açabilir. Yüksek tansiyonu olanlarınyüzde 30'unun, hastalığından haberdar olmadığını düşünürsek; kontrollerin önemi bir kez daha ortaya çıkar. Kan bağı olan bir yakınınızda yüksek tansiyon varsa, kontroller daha önem kazanır. Tansiyon yüksekse; baş ağrısı, yorgunluk, bilinçte dalgalanma, görme problemleri, göğüs ağrısı, nefes darlığı, düzensiz kalp atımları, kulakta zonklama görülür.Kaynak7gunsaglik.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...